Русия не се сърди на България за спирането на „Южен поток“

Москва готова да доставя газ за Европа през нашата страна

Русия не се сърди на България за спирането на „Южен поток“

Русия не се сърди на България заради спирането на Южен поток”, заяви високопоставен руски дипломат.

Русия не се сърди на България заради спирането на проекта „Южен поток“, тя не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител.

Руската страна желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия. Въпросът е газът да стигне до Гърция, било през България, било дори през Турция.

Все още не е ясно има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект. Русия очаква решението на Брюксел по въпроса.

Високопоставеният събеседник припомни, че след „Южен поток“ Москва предложи „Турски поток“, макар че това съвпадна с времето, когато Турция не беше сформирала правителство след поредните избори. По думите му топката бе в турската страна, но тя така и не взе решението по предложението, пише БГНЕС.

Спирайки се на предложението за газовото трасе „Северен поток-2“, той припомни, че то не е руско, а е дошло от фирми от Германия и Франция.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от ЕК по тези въпроси. „Ние окончателно не сме се отказвали нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“. Нуждаем се само от ясната позиция на ЕК“, каза Путин.

Междувременно руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да разгледа всякакви варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България.

„Мисля, че ние сме готови да разгледаме всякакви варианти, стига те да са взаимноизгодни и да осигуряват доставки и сигурност за европейските потребители“, каза той.

Коментари: 0