Русия съветва България да участва в АЕЦ „Белене”

„Росатом” потвърди желание да се включи в проекта

Русия съветва България да участва в АЕЦ „Белене”
1224 ~ 2 мин. четене

Зам.-директорът на руската „Росатом” Кирил Комаров посъветва правителството ни България да се включи в проекта АЕЦ „Белене”. Това каза той по време на представянето на резултатите от завършването на проекта за удължаване на срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Истината е, че никъде по света подобни проекти не се случват без участието на държавата под някаква форма. Друг е въпросът каква ще бъде формата, в какво ще се състои това участие. Тези въпроси се решават от правителството на всяка страна”, каза зам.-директорът на „Росатом” и председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация (WNA) Кирил Комаров.

Експертът добави, че Русия приветства решението на правителството да се върне към осъществяването на проекта АЕЦ „Белене”. „Още в началото на този проект смятахме, че той е важен и необходим за България. Той е важен от гледна точка на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на получаването на достатъчно ниски цени за електроенергия”, каза Комаров.

По думите му в „Росатом” ще са радостни да се възползват от възможността за участие в реализацията на атомната централа, под подходяща за правителството ни форма.

„Ние ще се отнесем изключително отговорно към разглеждането на условията за избор на стратегически инвеститор. Нашите препоръки са да бъдат разглеждани всички възможни варианти за осъществяването на този проект”, обясни руският представител.

„И парламентът и правителството заявиха своята воля да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип”, каза енергийният министър Теменужка Петкова. „При взимането на решение ще се позовем на възможните варианти и сценарии, разработени в доклада на Българска академия на науките”, допълни тя.

По думите на Петкова, запазването на капацитета и развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е основен приоритет за българското правителство.

В изпълнение на този приоритет, на 28 януари 2016 г. е подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ от една страна и консорциум „Русатом сервиз“ – „Росенергоатом“ – „Риск инженеринг“ от друга, за обосновка на удължаване на експлоатационния срок на шести блок на атомната ни централа до 60 години. По проекта са планирани общо 227 мерки. Предвидените по график до м. юли 2018 г. 138 мерки са завършени. До края на годината предстои да бъдат изпълнени още 70, а останалите са планирани за следващия лицензионен период. Резултатите от извършените дейности показват, че изследваното оборудване, строителните конструкции и системи са в работоспособно състояние и могат да бъдат експлоатирани безопасно до 2051 г.

АЕЦ „Козлодуй“ финансира програмите за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок изцяло със собствени средства. Дружеството работи стабилно и приключи 2017 г. със значително подобрени финансови показатели спрямо 2016 г. – нетна печалба в размер на близо 118 млн. лв., в сравнение с 1.4 млн. лв. през 2016 г., каза Теменужка Петкова.

Лицензът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2019 г. Предстои през есента на тази година в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да бъде представен пълният пакет документи за продължаване лиценза за следващ десетгодишен период.

Подкрепи Economic.bg