Руската рубла се срива стремглаво

Курсът на еврото за кратко проби 100 рубли

Руската рубла се срива стремглаво
Рублата продължава рязкото си обезценяване, въпреки опитите на Руската централна банка да възстанови доверието във валутата. Към 14:40 часа българско време долар се търгува за 77.42 рубли часове след най-голямото увеличение на основния лихвен процент от 1988 година насам, като обезценяването на валутата само в рамките на днешния ден е с близо 10%. На московската борса пък курсът на еврото за кратко проби 100 рубли и достигна 100.74, а в момента курсът на еврото е 97 рубли.

Късно снощи Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10,5% на 17%, като според ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина отслабването на курса на рублата се дължи най-вече на външни фактори. Решението на централната банка да повиши лихвата с 6,5 пункта има за цел да ограничи негативния ефект от отслабването на рублата, обясни тя.

Повишението бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев свика спешно заседание на правителството. Решението министър-председателят на страна да събере колегите си на извънредно съвещание е продиктувано от поредния спад на рублата спрямо еврото и долара.

*Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционни решения

Коментари: 0