80 000 са опасните асансьори в страната

Те трябва да бъдат обезопасени, смятат от Българската асансьорна асоциация

80 000 са опасните асансьори в страната
Опасните асансьори в страната са близо 80 000 и трябва непременно да бъдат обезопасени. Това твърдят от Българската асансьорна асоциация, като са изготвили програма за обезопасяването на въпросните съоръжения, която ще бъде внесена в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерство на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България.

В програмата са заложени няколко мерки, каза председателят на организацията Валентин Маринков пред БНР. Сред тях е поставянето на автоматична кабинна врата на кабини с полуавтоматични врати.

До момента в изготвения от икономическото министерство Електронен регистър на опасните съоръжения е въведена информация за 2000 асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. До средата на годината се очаква в него да бъде заложена информация за всички съоръжения. Тези, които не са включени, щели да бъдат спирани.

Маринков посочи, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран. Той изрази надежда новият електронен регистър да свърши много добра работа. Той обаче нямало да помогне асансьорите да станат по-безопасни.

До момента често се подавала неистинска информация за състоянието на асансьорите, обясни още шефът на асоциацията. Валентин Маринков посочи пример с асансьор, който е работил осем години без да е регистриран, където и да било и без легитимен договор. В случай на инцидент с този асансьор, извършителят щял да бъде неизвестен.

Маринков е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асаньорите.
Коментари: 0