Съд забрани услугите на Uber в Германия

Компанията ще промени начина, по който ще работи в страната, за да остане на този пазар

Съд забрани услугите на Uber в Германия

Снимка: Unsplash

Германски съд забрани услугите на Uber за споделени превози в Германия, като твърди, че американската компания няма необходимия лиценз за предлагане на услуги за превоз на пътници с коли под наем.

Съдебното решение е поредният удар срещу компанията, след като миналия месец тя загуби лиценза си за превоз на пътници в Лондон. Тогава градският регулатор заяви, че фирмата застрашава безопасността на пътниците.

В Германия, където Uber работи в седем града, включително Франкфурт, Берлин и Мюнхен, компанията оперира чрез свои партньори, отдаващи коли под наем и техните лицензирани шофьори.

Решението влиза в сила незабавно, но може да бъде обжалвано. „Ние ще разгледаме решението на съда и ще определим следващите стъпки, за да гарантираме, че нашите услуги ще продължат да се предлагат в Германия“, заяви говорител на Uber.

Източници, близки до компанията, са казали пред Reuters, че Uber ще промени начина, по който работи в страната и добавиха, че компанията също така обмисля да предприеме правни действия.

Ищецът по делото, Taxi Deutschland, заяви, че ще търси незабавно изпълнение на решението. Организацията каза също, че след това Uber ще трябва да плаща глоби, започващи от 250 до 250 000 евро на возене, в случай на повторни нарушения.

През 2015 г. германският съд забрани на Uber да използва шофьори с лични автомобили за споделени превози. Настоящата услуга, която позволява на клиентите да се придвижват с коли под наем, също е незаконна, тъй като нарушава правилата за конкуренция, каза съдът.

Uber рекламира споделеното возене пред клиентите по начин, който ги кара да го разглеждат като доставчик на транспортната услуга, казва съдът и добавя, че фирмата също избира конкретни водачи и определя цени.

„От гледна точка на пътниците, Uber предоставя услугата и следователно е предприемач“, каза съдията , председателстващ съдебния състав, и добавя, че това означава, че компанията трябва да спазва законите, регулиращи пътническия транспорт.

Отделно Uber е нарушил задължението наеманите автомобили да се върнат в главния офис на фирмата под наем след извършване на возенето, казва още съдът.

Компанията срещна редица спънки и забрани от регулатори, съдилища и шофьори по целия свят. Също така ѝ беше забранено да извършва дейност на много пазари - като Копенхаген и Унгария.
Коментари: 0