САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света

Индия е най-големият вносител на оръжие в света

САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света

Снимка: БТА

1004 ~ 1 мин. четене
САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013-2017 година. 

САЩ в този период са извършили 34 процента от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от американският износ включва военни и транспортни самолети. Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общия за света. 

Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета - за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби. 

Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20% от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам. 

Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай. 

Пет страни - Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай - получават малко над една трета от световните оръжейни доставки. Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през наблюдавания период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел. 
Подкрепи Economic.bg