САЩ искали да забранят на Huawei да използва долари

Планът е отложен, но все още може да бъде приведен в действие, твърдят източници на Ройтерс

САЩ искали да забранят на Huawei да използва долари

Централата на компанията в Шенжен

Снимка: Huawei

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля да отстрани китайската Huawei от американската финансова система като част от множество политически опции за спиране на гиганта в телекомуникационното оборудване. Това твърди Ройтерс, като цитира трима анонимни източника.

Планът, от който в крайна сметка американските власти са се отказали, предвиждал Huawei Technologies Co Ltd, вторият най-голям производител на смартфони в света, да бъде включена в един вид "черен списък" на Министерството на финансите. Включването в този "черен списък" може да направи практически невъзможно компанията да извършва транзакции в щатски долари.

Според един от източниците обаче този план все още може да бъде въведен в действие, в зависимост от това как вървят нещата с Huawei.

Планът бил разгледан от Съвета за национална сигурност на Белия дом и се считал от служителите като "ядрена опция" (т.е. най-крайно решение) от поредицата политически инструменти за санкциониране на компанията, казват двама от източниците. 

Служители на администрацията са подготвили докладна записка и провели междуведомствени срещи по въпроса, което показва, според източниците, до къде американските власти са готови да стигнат, използвайки най-агресивния инструмент на САЩ за санкциониране срещу китайската компания.

Използването на тази мярка било предложено вместо други мерки, като например поставянето на Huawei в търговски черен списък, което принуди американските доставчици да получат специален лиценз за продажба.

Huawei все още не е отговорила на искането на Ройтерс за коментар по темата.  Говорител на Министерството на финансите заяви, че агенцията "не коментира разследвания или бъдещи действия, включително за да потвърди дали съществуват".

Huawei би била сред най-големите компании, добавяни някога в списъка, който включва руската Rusal, втората по големина алуминиева компания в света, руски олигарси, ирански политици и венецуелски наркотрафиканти, допълва агенцията.

Правителството на САЩ повдигна наказателни обвинения срещу Huawei за кражба на търговски тайни, банкови измами, нарушения на американските санкции срещу Иран и се опита да убеди съюзниците си да не допускат компанията до изграждането на 5G мрежи заради опасения за националната сигурност.

Но поставянето на компанията вSDN списък (Specially Designated Nationals) би означавало множество логистични, дипломатически и икономически затруднения за правителството на САЩ.

Включването в подобен списък забранява на американските компании или граждани да търгуват или извършват финансови транзакции с въпросните лица или компании и замразява активи, държани в Съединените щати.

Следователно добавянето на Huawei ще усложни нещата за американските партньори, които вече разчитат на компанията за своите 4G мрежи, тъй като почти всички плащания в долари се правят чрез американските финансови институции.

Министерството на финансите може да предостави специални лицензи на американски банки, участващи в тези транзакции. Но то обикновено отказва подобни искания с мотива, че твърде много изключения ще притъпят силата на инструмента, коментират експерти.
Коментари: 0