САЩ искат Европа да търси алтернативи на „Северен поток 2”

Тръмп е разтревожен от факта, че Европа доброволно се обвързва още повече с руските енергийни доставчици

САЩ искат Европа да търси алтернативи на „Северен поток 2”

Снимка: БТА

Съветникът на президента на САЩ по национална безопасност Джон Болтън призова Украйна и другите страни от Европа да поискат алтернативен на „Северен поток 2” проект за доставка на газ. Това каза той по време на брифинг в Киев.

„Един от въпросите, по които говорих с Тръмп за „Северен поток” – този въпрос има не само икономическо значение, когато е налице зависимост от руски енергийни ресурси, а има и стратегическо значение - това, което е свързано с монопол при доставките на критично важни енергийни ресурси”, каза той.

Според Болтън президентът Тръмп е разтревожен от факта, че „Европа доброволно се обвързва още повече с руските енергийни доставчици”. Алтернативен вариант, включително за Украйна, според президентския съветник, е търсенето на други източници и ресурси на природен газ.

В този контекст той припомни предложението за изграждане на Трансадриатически газопровод за доставка на природен газ от Азербайджан до Италия, а също така припомни, че има големи резерви в региона на Средиземно море, на втечнен газ от Северна и Южна Америка, както и ресурси, които се добиват в Украйна, каза още американският представител.

Коментари: 0