САЩ официално обявиха Китай за „валутен манипулатор“

Това не се е случвало от 1994 г. насам и по всичко личи, че ще влоши преговорите между двете страни

САЩ официално обявиха Китай за „валутен манипулатор“

Снимка: БТА

2630 ~ 2 мин. четене
САЩ официално определиха Китай като „валутен манипулатор“ с изявление, което засили напрежението между двете най-големи икономики в света, предава BBC. Американската държава не е правила такова обвинение по адрес на никоя държава от 1994 г. насам, когато администрацията на Бил Клинтън го направи отново по адрес на Пекин. 

Позицията на американското Министерство на финансите дойде след резкия спад в стойността на китайския юан спрямо долара в понеделник. Сривът на националната китайска валута изненада, тъй като Пекин е известен с това, че обикновено подкрепя и поддържа нивата на юана. Анализатори коментират, че обезценяването на валутата се използва като инструмент в търговската война със САЩ.

Миналата седмица Пекин обеща да вземе ответни мерки след изказването на Доналд Тръмп за нови 10% мита върху китайски внос на стоки за 300 млрд. долара.

В понеделник националната валута на Китай се срина до нива от 2008 г., като за купуването на 1 долара за необходими 7 юана. Тръмп побърза да определи азиатската държава в манипулация. 

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин увери, че ще ангажира Международния валутен фонд (МВФ), за да „се премахне несправедливото конкурентно предимство, създадено от последните действия на Китай“. 

Любопитното е, че стъпката след обявяването на дадена държава във валутна манипулация е стартиране на двустранни преговори. В случая обаче такива между САЩ и Китай се водят повече от година. Според анализаторите ситуацията ще отвори вратите пред Вашингтон за въвеждането на нови тарифи. 

Технически нещата не се променят много, но ще има политически последици. „Никой не мисли, че това ще увеличи шансовете за компромис от страна на Китай по отношение на търговията“, коментира бизнес анализаторът Мишел Флъри. „Не се изненадвайте, ако перспективата за валутна война допълнително разруши нервите на инвеститорите“, казва още той. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg