САЩ: цената на барел петрол ще достигне $250

Службата е подготвила три сценария за развитието на цените

САЩ: цената на барел петрол ще достигне $250
Автор: Александра Сотирова

Цената на барел петрол до 2040 г. може да надхвърли $ 250. Това се посочва в последния доклад на Информационния отдел на Министерството на енергетиката на САЩ.

Службата е подготвила три сценария - положителен, отрицателен и реалистичен - взимайки предвид възможните решения на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), останалите страни-производителки на петрол и динамиката на търсенето на гориво.

Според положителния сценарий за цената на петрола до 2040 г. тя може да нарасне до 252 долара за барел. Според отрицателния - барел нефт ще струва 76 долара, а според реалистичния - 141 долара.

В Министерството на енергетиката на САЩ очакват, че световното потребление на енергия ще нарасне след 25 години с близо 48 на сто, главно поради бързо развиващите се икономики в Азия, включително Китай и Индия, които също са големи консуматори на петрол.

След четвърт век петролът, според прогнозата на Министерството на енергетиката на САЩ, ще осигурява 30% от световното производство на енергия (сега – 33%). В същото време, използването на природен газ ще се увеличи. До 2040 г. делът му ще достигне 26%. През 2030 г. второто място в производството на енергия ще заема газът, измествайки въглищата. С най-бързи темпове през следващите 25 години ще се увеличи делът на възобновяемите енергийни източници. Общият обем на производство ще нарасне до 16%.

 На 11 май Министерството на енергетиката на САЩ значително увеличи прогнозата си за цените на петрола за текущата и следващата година. През 2016 г., сорт Brent ще струва средно $41 за барел, а през 2017 г. - $51. Увеличението в сравнение с предишната версия на прогнозата е със съответно $5 и $10.

Коментари: 0