Саудитска Арабия отваря границите си и възобновява полетите

Правителство обаче налага ограничения за пристигащите от Великобритания и Южна Африка, където новия COVID щам все още „вилнее“

Саудитска Арабия отваря границите си и възобновява полетите

Снимка: Pixabay

1036 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес Саудитска Арабия отваря границите си и възобновява международните полети, информират от вътрешното министерство на страната, цитирано от БТА. До налагането на ограниченията се стигна, след като Великобритания обяви, че в страната й върлува нов щам на COVID-19, за който се твърди, че е по-опасен и от самата инфекция.

"Преустановяването на международните полети и на влизането в кралството по суша и море се отменя", се казва в съобщението на министерството.

Освен Саудитска Арабия и десетки страни от ЕС наложиха подобни ограничения, за да спрат разпространението на заразата, но бяха отменени преди празниците.

Припомняме, че Рияд преустанови международните полети и влизането в страната през пристанища и сухопътни гранични пунктове на 20 декември, а Оман и Кувейт ден след това. Страните от Залива отмениха своите забрани преди няколко дни.

Саудитското правителство обаче налага ограничения за пристигащите от Великобритания и Южна Африка, където новия щам на коронавируса все още „вилнее“.

„Пристигащите от тези страни чужденци ще трябва да се карантинират за 14 дни извън Саудитска Арабия и да представят отрицателен PCR тест, когато влизат в страната“, заявява говорител на министерството.

Той пояснява, че саудитските граждани също ще трябва да бъдат подложени на карантина, но за тях ще бъде валидно правилното за „два PCR теста“.

„Гражданите на страната ще трябва да направят два PCR теста.  Единият, когато влизат в страната и друг, когато 14-дневната карантина приключи“, информира говорителят на ведомството.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg