Саудитска Арабия забрани покемоните

Религиозните власти заклеймиха играта като \"неислямска\" и \"недопустима\"

Саудитска Арабия забрани покемоните
3710 ~ 1 мин. четене

Висшият духовнически съвет на Саудитска Арабия поднови религиозния едикт от 2001 г., забраняващ играта Pokémon Go в отговор на публичните призиви за мнение относно новостартираната игра за мобилни телефони, съобщава „Фокус“, позовавайки се на Breitbart.

Играта с „добавена реалност“ е изключително популярна в Близкия Изток. Тя все още не е публикувана официално в консервативната държава, тя е вече свалена от мнозина от пиратски сървъри.

Постоянният комитет за религиозни изследвания публикува религиозния едикт от 2001 г., забраняващ покемоните в страната „след получаването на много въпроси от населението“.

Според духовническото тяло играта съдържа символи на „международния ционизъм“ , християнски кръстове, масонски символи и символи от шинтоистката религия, коренна за Япония.

„Покемон е неислямски, защото съдържа политеизъм“, пише в едикта. Според религиозния документ играта руши ислямските ценности и стимулира към пороци като хазарт. 

Властите в Египет също са настроени негативно към популярната игра. Потребителите могат да изгубят усещането си за реалност и сами да се на опасност, предупреждават религиозни институции в арабската република. "Маниакалната привързаност към технологиите" може да накара хората да забравят религиозни ритуали като поклоненията и молитвите.

В съседен Кувейт играта все още е разрешена, но Министерството на вътрешните работи предупреди потребителите на нашумялата игра да не играят на територията на джамии, търговски центрове, молове и петролни инсталации.

Властите в Обединените Арабски Емирства, предупреждават потребителите да бъдат внимателни, когато играят игри за мобилни телефони, които изискват географското местоположение на потребителя, тъй като това може да бъде използвано от престъпници. 

Подкрепи Economic.bg