10 съвета за безопасно теглене на бърз кредит

Кредитните експерти от MiniZaem.bg съветват: информирайте се добре за кредитните компании и си направете добре сметката

10 съвета за безопасно теглене на бърз кредит
4262 ~ 3 мин. четене
За разлика от банките, където на кредитоискателите се налага не само да чакат с дни, за да разберат дали са одобрени или не, но и трябва да представят планини от документи, бързите кредити предоставяни от небанковите финансови институции като Мини Заем, са наистина бързи - кандидатстването, разглеждането на документите, одобрението и получаването на заема отнема едва няколко часа.

От бърз заем могат да се възползват всички, тъй като подобни краткосрочни заеми се предоставят онлайн, по телефона и дори направо в дома на клиента.

Дотук всичко е супер, но защо, след като бързите кредити са толкова удобни и бързи, всекидневно се натъкваме на сърцераздирателни истории на хора, които са останали на улицата, само защото са взели подобен кредит? Защо тези истории не само не спират, но и не намаляват?

Според кредитните експерти от MiniZaem.bg въпреки голямата популярност на бързите кредити, въпреки многото разяснения за условията, при които те се отпускат, все още има хора, които не са съвсем наясно как безопасно да вземат бързи кредити онлайн.

За да внесат малко повече яснота, от кредитната компания ни предоставиха няколко безценни правила за безопасно теглене на бързи кредити.

1. Бързите кредити ненапразно се наричат „бързи”. Това означава, че се отпускат бързо, но и трябва да се върнат бързо. Микрокредитите, които се предоставят от кредитните компании са предназначени основно за покриване на спешни финансови нужди, а заемът трябва да се върне наистина „на заплата”. Ако имате нужда от по-голяма като размер сума, по-удачният вариант е да се обърнете към банкова институция и да потърсите потребителски кредит.

2. Този вид кредити не бива да се използват, за да се изплатят други кредити, които сте взели от други кредитни компании или банки. Ако го направите, рискувате да попаднете в дългова спирала, от която да не можете да излезете.

3. Правилно определете сумата, от която имате нужда, за да изкарате до заплата. Най-доброто решение за вас е да пресметнете необходимите разходи за храна и битови сметки и да потърсите кредит, който не надвишава нужната Ви сума. Така ще можете лесно и без проблеми да върнете заема за краткото време, за което Ви се предоставя.

4. Преди да се спрете на кредитна компания, се информирайте подробно за всички разходи, които ще трябва да направите по кредита. Обърнете внимание не само на процента лихва, при който отпускат заеми компаниите за бързи кредити, но и дали имат включени допълнителни такси и какъв е годишният процент на разходите (ГПР).

5. Потърсете информация за това какво би следвало, ако просрочите погасяването на кредита. Ще ви се начислят ли такси, ако го погасите предсрочно, какви са вариантите Ви, ако не успеете да върнете заема в срок и т.н.

6. Не подписвайте абсолютно нищо, преди да сте прочели всичко (дори и написаното с много дребен шрифт) и преди да сте го разбрали напълно. Ако нещо не Ви е ясно, попитайте, информирайте се, уверете се, че сте разбрали за какво наистина става въпрос в документа и едва тогава подписвайте (или не) договора за кредит.

7. Избирайте внимателно кредитната компания, от която искате да вземете кредит до заплата. В наши дни е много лесно да разберете дали компанията е стабилна, какви условия предлага и най-вече - какво е мнението на клиентите за нея.

8. Преди да вземете кредит „изгодно” или „без лихва” уверете се, че някъде в договора за този "изгоден кредит" няма някаква уловка като допълнителни такси и др.

9. Никога не търсете бърз кредит от компании, за които не сте чували нищо, или които Ви предлагат заеми от разлепени по автобусните спирки листчета с телефонни номера. Не се обръщайте и към лихвари или заложни къщи. В момента има достатъчно на брой стабилни и утвърдени кредитни компании, от които можете да вземете кредит, затова не си играйте на руска рулетка, прибягвайки до компании със съмнителна репутация.

10. Ако поради някаква причина Ви е невъзможно да върнете кредита си в срок, не се крийте - напротив. По най-бързия начин се свържете с кредитната компания и заедно измислете начин, по който да излезете от неприятната ситуация.
Подкрепи Economic.bg