Седларски: Големи чужди инвеститори гледат към България

Служебният министър на икономиката каза, че има \"няколко казуса\", завещани от неговия предшественик, за които има съмнения и които се проверяват в момента

Седларски: Големи чужди инвеститори гледат към България

Снимка: БНР

3881 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Виждам на опашка наредени пред министерството големи, ключови инвеститори, които питат министерството дали ще помогне, как е настроено то към влизането им в страната. Това каза служебният министър на икономиката Теодор Седларски в интервю за БНР. Според него в българската икономика се случват „много хубави неща“ и се разчува сред европейските партньори, че тук някой е инвестирал, има успех и други могат да дойдат.

Един от приоритетите на служебния министър е да увеличи разпознаваемостта на България като добра инвестиционна дестинация. Смятам като приоритет, че трябва да повишим още малко разпознаваемостта и сред самите българи - на България като една интересна дестинация за предприемачески инициативи - за млади хора, стартъпи“, добави министърът.

Теодор Седларски каза, че има предлагане на високотехнологични работни места, но за съжаление обезлюдяването и миграцията спират инвестиционните намерения. „Много от работодателите казват, че имат високотехнологични работни места, които изискват много добра квалификация, и изобщо - престижни, привлекателни работни позиции, за които обаче, за съжаление, малко се чува“, каза Седларски. „И аз винаги съм казвал, че хората, голяма част от тях,  малко насилствено  изпращат децата си на Запад, а пък ние сега говорим за внасяне на други деца отвън, които да запълнят трудовия пазар“, добави той.

Според него е напълно реалистично за тези няколко месеца, в които е министър, може да се постави началото на някои неща и да се подготвят за следващия кабинет интересни идеи и интересни съвещателни органи.

По отношение на оценката на работата на министерството през изминалите години министър Седларски каза, че има няколко казуса, за които има съмнения, и които се проверяват в момента, като се използват юридически консултации. Той съобщи, че е сформирана работна група към премиера за намаляване на административната тежест по отношение на малкия  и среден бизнес, като ще се търсят възможности това да се постигне с подзаконови актове, което е в правомощията на кабинета.
Подкрепи Economic.bg