Отново остър недостиг на учители преди старта на учебната година

Най-голям дефицит на преподаватели има в големите градове

Отново остър недостиг на учители преди старта на учебната година

Снимка: Красимир Свраков

8328 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

1500 позиции за учители и друг персонал в образователната система стоят незапълнени три седмици преди старта на учебната година. Въпреки необичайната ситуация след избухването на пандемията, тенденцията за търсене на преподаватели в последния момент остава.

Няма промяна и в бройката на все още свободните места в сравнение с други години. Част от тях идват в резултат на напускането на системата – от пенсионери, например. Друга част обаче произтича вследствие на желанието за смяна на работното място по една или друга причина. Обявените свободни бройки са за преподаватели по всички предмети, най-много са по математика, български език и литература, чужди езици и информационни технологии. Търсят се и доста начални педагози.

И тази година най-много учители не достигат в големите области. София е рекордьор с около 200 актуални оферти за учители на прага на учебната година. Различното е, че това лято има съществена липса на кадри в детските градини. Над 130 забавачки все още набират персонал – от учители през медицински сестри и помощник-възпитатели до счетоводители. Има градини, в които положението е сериозно, след като все още свободни стоят по 8-9 позиции едновременно.

По свободни места Пловдив и тази година гони София. Там също липсват около 200 учители. Между 100 и 130 са търсените кадри в Стара Загора, Варна и Бургас. Тези пет области формират над 50 на сто от свободните места в момента. Останалите близо 400 вакантни бройки са в други 7-8 области като Враца, Плевен, Смолян, София-област, Благоевград, Русе, Перник, където се търсят между 40 и 80 учители.

Във всички други области текучеството на персонал явно е доста по-малко и те не са обявили повече от 20 места. По традиция почти никакви преподаватели не се търсят в Кърджали, Добрич, Видин, Монтана. В по-малките общини дефицитът на кадри е предимно в селата. Във Врачанско, например, една трета от местата са за селски учители. Във Великотърновско пък недостиг има само в градските школа. Освен към учители, има сериозен интерес към психолози, логопеди, ресурсни учители, образователни медиатори.

Подкрепи Economic.bg