Северна Корея разработва ракета, която да достигне Вашингтон и Ню Йорк

Снимки показват чертежи на тристепенна ракета, чийто обхват може да достигне 12 000 км

Северна Корея разработва ракета, която да достигне Вашингтон и Ню Йорк

Северна Корея вероятно работи по създаването на нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM), по-мощна от всичко, което е било тествано до тогава.

Държавните медии в Северна Корея публикуваха снимки, които показват как лидера на тоталитарната държава Ким Чен Ун инспектира огромна ракета. Също така се вижда и диаграма на тристепенна ракета, наречена Hwasong-13, пише Reuters.

Ако бъде разработена, такава ракета би могла да достигне до всяка точка от континенталната част на САЩ, включително Вашингтон и Ню Йорк.

Експерти в областта на ракетостроенето, които са разгледали внимателно публикуваните оръжейни диаграми, са коментирани пред изданието, че ракетата е напълно разработена. Според тях ракетата все още не е тествана в полет и е невъзможно да се изчисли потенциала и диапазона й.

Тристепенната ракета би била по-мощна от двустепенната ICBM Hwasong-14, тествана два пъти през юли, обясняват експертите.  Южнокорейски и американски представители и експерти твърдят, че Hwasong-14 вероятно е имала обсег около 10 000 километра и би могла да удари много части на Съединените щати, но не и Източното крайбрежие.

"Трябва да гледаме на Hwasong-13 като на междуконтинентална ракета с обсег от около 12 хил. км, която може да удари всички континентални щати", коментира Ким Донг-юб, военен експерт в Института за изследвания на Далечния Изток в Сеул.

Ако обхватът на новата ракета наистина е такъв, то тя ще може да достигне Вашингтон и Ню Йорк, които са на около 11 000 км. от Северна Корея.

 „Снимките вероятно искат да покажат, че те работят върху тристепенен дизайн с по-голяма мощност и диапазон", каза пенсионираният бригаден генерал Мун Сунг-мук, експерт по контрол на оръжията и представител на Южна Корея във военните разговори със Севера. "Те вече тестваха Hwasong-14, чийто диапазон е 9 000 - 10 000 км. Посланието сега е, че това може да продължи", каза той.

Коментари: 0