\"Северна Корея си търси белята\"

Доналд Тръмп, президент на Съединените американски щати

Цитат на деня:

\
"Северна Корея си търси белята! Ако Китай реши да помогне, това ще е страхотно. Ако не, ще разрешим проблема без тях!". Това написа в личния си профил в Туитър президента на САЩ Доналд Тръмп, след като по-рано днес от Пхенян обявиха, че са готови за война в САЩ.

Преди ден американският тихоокеански флот обяви, че изпраща в Корейско море самолетоносач и кораби, което севернокорейците счетоха като опасност и повод за бъдещ военен конфликт.Пред дни Тръмп даде да се разбере, че се надява Китай да окаже натиск на съседната страна, която е неин близък съюзник, да прекрати ядрената си програма.

Президентът на САЩ допълни, че на срещата с китайския си колега Си Цзинпин миналата седмица му е поставил ултиматум: решете кризата със Северна Корея и ще получите добро търговско споразумение. 

Запитан за мотивите за изпращане на самолетоносач близо до Корейския полуостров, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър каза, че "това е проява на предпазливост" срещу един режим, който той нарече "парий, който вече има ядрени способности". 

Съветникът на Тръмп каза, че президентът е поръчал на военните си съветници да бъдат готови и да му предоставят пълна палитра от опции срещу "тази заплаха срещу американския народ и срещу нашите съюзници и партньори в региона". 
Коментари: 0