Северна Корея въвежда нова часова зона

Това не е единствената държава, която е създала собствена уникална часова зона

Северна Корея въвежда нова часова зона
476 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

На 15 август Северна Корея ще смени часовата си зона. Това е денят, в който Ким Ир Сен, дядо на настоящия президент Ким Чен Ун, „смаза бандитските японски империалисти“, предаде Reuters. Пхенян ще върнат часовниците назад с 30 минути на определената дата.

Страната ще премине към новата часова зона, за да отбележи 70-годишнината от освобождението си от Япония в края на Втората световна война, обявиха държавна медия, цитирана от BBC.

Държавната новинарска агенция KCNA обяви, че "нечестивите японски империалисти" са "лишили Корея дори от стандартното й време", като са го променили по време на окупацията.

Сега Северна Корея е в същия часови пояс като Южна Корея и Япония, които са 9 часа преди средното време по Гринуич (GMT).

Целият Корейски полуостров - тогава една държава - е бил 8 часа и 30 минути преди Гринуич до колонизацията от Япония през 1919 г.

KCNA цитира официални лица, които казват, че решението за приемане на пхенянско време отразява "непоклатимата вяра и воля на хората" на 70-ата годишнина от освобождението на Корея.

Северна Корея не е единствената държава, която е създала собствена уникална часова зона.

През 2007 г. Венецуела реши да върне часовниците с половин час назад, защото президентът Уго Чавес искаше да има "по-справедливо разпределение на изгрева" за жителите. Сега Венецуела е единствената държава, която е 4 часа и 30 минути преди GMT.

Подкрепи Economic.bg