Шефът на Enron излезе от затвора

Той е на свобода две години предсрочно

Шефът на Enron излезе от затвора

Снимка: Wikipedia

3935 ~ 2 мин. четене
Джефри Скилинг, бивш директор на Enron Corp., който бе осъден на 24 години затвор след грандиозния колапс на компанията, бе освободен от федералния затвор, съобщава "Хюстън Кроникъл".

Говорител на американското Бюро за затворите потвърди пред Ройтерс, че вчера е била датата, предвидена за освобождаването на Скилинг, но отказа да предостави допълнителни подробности поради поверителност.

65-годишният Скилинг бе преместен през август 2018 г. от затвор в Алабама в друго място за излежаване на присъди с по-лек режим в Хюстън - градът, в който Enron е основана преди да изпадне в несъстоятелност през 2001 г. на фона на разкрити счетоводни измами и корупция.

Колапсът на енергийната компания остави хиляди хора без работа, предизвика федерални разследвания и подтикна Конгреса да премахне злоупотребите с корпоративното счетоводство.

Скилинг, който внезапно подаде оставка като главен изпълнителен директор на Enron през август 2001 г., само няколко месеца преди компанията да подаде заявление за обявяване в несъстоятелност, бе арестуван през 2004 г. заедно с основателя на компанията, Кен Лей.

Съдебното жури в Хюстън през май 2006 г. осъди Скилинг по 19 обвинения за конспирация, измама с ценни книжа, търговия с вътрешна информация и за подаване на лъжлива информация към одиторите. В ролята си на главен изпълнителен директор той поддържал фасада на успеха, тъй като енергийният бизнес на Enron се разпадна.

През 2013 г. федерален съдия намали 24-годишната му присъда за лишаване от свобода на 14 години, приемайки споразумение между прокурорите и адвокатите на Скилинг.

Според сделката, над 40 милиона щатски долара от състоянието на Скилинг, които бяха замразени, трябваше да бъде раздадена на жертвите на схемата.

Американските медии съобщават, че той е излежал 12 години, т.е. е освободен две години предсрочно.

Лей също беше признат за виновен по няколко дела за конспирация и измама, но почина от сърдечна недостатъчност шест седмици след края на процеса, на 64-годишна възраст, което накара федералния съдия да отхвърли присъдата.

Фалитът на Enron през 2001 г. стана най-големият до тогава в историята на САЩ. Той се случи, след като излязоха наяве укрити загуби в баланса на компанията. Тогава активите й достигаха 65,5 млрд. долара. След като бяха разкрити повече детайли около финансовото състояние на базираната в Тексас компания за търговия с енергийни продукти, тя бе принудена да подаде документи за банкрут. Ръководителите й бяха осъдени.
Подкрепи Economic.bg