Шефът на Японската централна банка с втори мандат

Харухико Курода

Шефът на Японската централна банка с втори мандат

Снимка: Wikipedia

Японското правителство в петък номинира управителя на Японската централна банка Харухико Курода за втори мандат и определи за негов заместник защитник на по-смели парични облекчения - знак, че централната банка няма да оттегли мащабната си програма за стимули.

Изборът на новото ръководство на Bank of Japan идва в решаващ момент за японските и световните пазари, които през последните седмици бяха разтърсени от очакванията, че големите централни банки ще намалят кризисните си стимули, съобщава CNBC, като цитира Ройтерс.

В очакван ход правителството назначи Курода за още един петгодишен мандат, като текущият завършва през април, което е знак за доверието на премиера Шиндзо Абе в усилията на гуверньора да извади японската икономика от застой, коментира агенцията.

Правителството също така представи на парламента номинацията на Масазуми Уакатабе, професор в университета Уаседа и защитник на агресивните парични облекчения, като заместник-гуверньор. Изборът на Уакатабе би могъл да усложни задачата на Курода да проведе бавно, но стабилно излизане от радикалните монетарни стимули на BOJ, коментира агенцията.

Другото място на заместник-гуверньор отиде за изпълнителния директор на BOJ Масайоши Амамия, ветеран в централното банкиране, известен с въвеждането на определени парични политики. 

Номинациите трябва да бъдат одобрени от двете камари на парламента, което е почти сигурно, тъй като управляващата коалиция на Абе има удобно мнозинство.
Коментари: 0