Щатските индекси дълбоко на червена територия

Паниката на пазарите подкрепи сериозно инвестициите в злато

Щатските индекси дълбоко на червена територия

Снимка: БТА

732 ~ 3 мин. четене
Американският фондов пазар бързо забрави добрите резултати от сесията в сряда и приключи изминалия ден дълбоко на червена територия. Инвеститорите оттеглиха вложенията си от рискови активи основно поради опасенията за разрастване на вирусна епидемия и в САЩ, след като нови случаи на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Калифорния и Ню Йорк.

В резултат индустриалният индекс Dow Jones изтри над 950 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ потънаха със съответно 3.39% и 3.10%. Най-тежко засегнати от разпродажбите бяха акциите на авиокомпаниите, като книжата на United Airlines и American Airlines се сринаха с 13.4% и 13.2%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Търсенето на по-ниско рискови инвестиции понижи доходността по щатските държавни ценни книжа до ново рекордно дъно, което от своя страна постави акциите в банковия сектор под силен натиск. JP Morgan и Bank of America отчетоха загуби от по 5%.

По данни на Световната здравна организация заразените с коронавирус по света вече надхвърлят 95.2 хил., като броят на смъртните случаи нараства до около 3 270.

В Европа водещите индекси също приключиха търговия със значителни загуби. Паневропейският Stoxx600 отстъпи с 1.4%, докато с най-слаб резултат и понижение от 1.9% се отчете френският САС40.

Паниката на пазарите подкрепи сериозно инвестициите в злато, в резултат на което ценният метал поскъпна с над 2%.

Акцентите днес

Икономически данни – САЩ

Седмицата ще завърши с данни за пазара на труда в САЩ. В 15:30 часа българско време в петък ще бъдат публикувани данните за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ за месец февруари. Информацията ще се очаква с голям интерес от инвеститорите с оглед прогнозите за забавяне на икономическия ръст през годината. Прогнозите на анализаторите са щатската икономика да добави 178 000 нови работни места, спрямо 225 000 за месец януари.

Инструменти на фокус

Centamin Plc – Седмична

На седмична база акцията на златодобивната компания се движи, формирайки възходящ трендови канал. След няколко теста на долната му граница, цената бележи значително повишение, което обаче е коригирано по време на една от най-волатилните седмици на капиталовите пазари от 2008 година насам. Въпреки това нагласите на за акцията остават бичи, като при покупка възходящият потенциал остава голям.

EUR/GBP – Седмична

Силното поскъпване на валутната двойка от изминалата седмица доближи цената до нивото на 200-периодната  експоненциална средна, която вече приема ролята на силна съпротива. Въпреки че тази седмица вероятно ще завърши с неин пробив, очакваме в краткосрочен план цената да изпита колебания около ниво 0.87. При формиране на обръщащ сигнал на по-нискочестотна графика, продажба на EUR/GBP ще предостави добро отношение на риск към потенциална печалба.

Coffee – 4 часова

След три опита цената на кафето успя да пробие съпротивата на 200-периодната ЕМА на 4-часова графика, което беше последвано от значително поскъпване. В момента цената коригира, като тест на пробива е силно вероятен. Очакваме около ниво 110 цената да бъде подкрепена и възходящото движение да бъде възобновено.

Nikkei – 4 часова

Японският индекс не успя да постигне нов локален максимум над 21 500 пункта, което очаквано разколеба инвеститорите и доведе до ново понижение. При вход в къса позиция следваща подкрепа от пазара може да се очаква около ниво 20 500, където при евентуално формиране на двойно дъно, може да се потърси обръщане на низходящия тренд.
Коментари: 0