Ще харчим толкова, колкото изкарваме

Няма да има коледни добавки за пенсионерите, потвърди финансовият министър

Владислав Горанов:

Ще харчим толкова, колкото изкарваме
188 ~ 2 мин. четене

Ще направим усилие да влезем в 3-процентния дефицит, записан в Договора за функциониране на Европейския съюз. Това означава, че ще се стремим да харчим толкова, колкото изкарваме, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото“ заяви министърът на финансите Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия, цитиран от агенция Фокус.

Той подчерта, че държавата не създава доходи, а правила. По думите му, „за да изхарчи финансовият и другите министри бюджета, някой трябва да си бръкне в джоба, да ги извади и да ги даде на държавата и тя да ги изхарчи вместо него. Само че за да изхарчим едни пари, ние трябва да ги съберем. А това, че някой иска да харчи повече, не трябва да е за сметка на дълг“.

Горанов бе категоричен, че няма да има коледни добавки към пенсиите: „Аз благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако си съберем приходите следващата година и направим бюджет, който няма да е на свръхдефицит, тогава можем да си позволим да сме по-широко скроени“.

Въпреки тези заявки, дефицитът за тази година се предвижда да е в рамките на 3,7%, а балансиран бюджет не влиза в сметките на финансовото ведомство през следващите години. Това на практика означава, че държавата ще харчи повече отколкото може да събере при сегашното ниво на икономиката. Разликата ще бъде осигурявана чрез заемен ресурс, чието изплащане ще бъде поето от данъчната тежест и нивото на публичните услуги в бъдещ период. От 2009 г. насам публичните финанси регистрират неизменно дефицити, без значение дали икономиката нараства или не. Напомняме, че дори Гърция, която стана емблематична за еврозоната с проблемните си държавни финанси, ще регистрира трета поредна година на първичен бюджетен излишък през 2015 г. Подобна е и ситуацията с други на практика фалирали в близкото минало държави като Ирландия и Исландия.  

Министърът изтъкна, че банкова криза няма и потвърди готовността за изплащане на гарантираните влогове в указаните срокове. „Спокоен съм за другите банки. Всички проблеми, които възникнаха по повод на лятната криза на банките, вече са управляеми и управлявани. Моята работа като финансов министър беше максимално бързо да предложа минималните промени, които да гарантират, че няма да се злоупотребява с парите на Фонда за гарантиране на плащанията“, допълни той. Горанов потвърди позицията на ГЕРБ, че трябва да бъде сменен управителят на БНБ и заяви, че лично е посочвал това през сегашния ръководител на централната банка Иван Искров.

Владислав Горанов коментира и нашумялата снимка от 2010 г., която е запечатала негова среща с народния представител от ДПС Делян Пеевски. Според финансовия министър, по същото време той е имал среща със свой приятел, народен представител от Перник, който му подарил химикалка и го поздравил за рождения ден. Случайно в популярното столично заведение се оказал и Пеевски и Горанов седнал за кратко при него.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg