Ще купуваме нови изтребители и кораби

Парламентът одобри проектите за инвестиционни разходи

Ще купуваме нови изтребители и кораби

Народното събрание одобри проектите на Министерски съвет за инвестиционни разходи за придобиване на съвременни многоцелеви изтребители и патрулни кораби.

За първия проект гласуваха 123 депутати, 29 бяха против, а 4 се въздържаха. Вторият бе одобрен от 111 депутати, 30 бяха против и двама се въздържаха. Против придобиването на нови бойни самолети и кораби се обявиха парламентарните групи на БСП, Атака и двама независими депутати, предаде в. „24 часа“.

Депутатът от БСП подкрепи решението за модернизацията на армията, като наруши партийната дисциплина. Ангелов бе категоричен, че това решение дори е закъсняло и че армията отдавна има нужда от изграждане на нови бойни способности. Опасенията му са, че няма яснота откъде ще дойде финансирането на проекта.

Решението на парламента открива път на експертите от МО да оценят най-добрите оферти, като евентуалните договори за купуване на самолети и кораби отново ще бъдат гласувани в парламента.

Ресурсът на нов двигател за МиГ-29 е 500 часа полет, а за ремонтиран – 350 часа, докато съвременните натовски изтребители може да летят 2000 часа без ремонт, посочи Владимир Тошев от ГЕРБ. Като се има предвид, че руските самолети харчат повече гориво, излиза, че поддръжката на старите машини ще ни излезе по-скъпо отколкото придобиването на нови.

Днешното решение има стратегически и дори исторически характер, защото 12 г. след като влязохме НАТО започваме фактическото превъоръжаване на армията, заяви ген. о.з Михо Михов, шеф на комисията по отбрана, бивш пилот на МиГ-29.

Коментари: 0