Ще проверяват дали млечните продукти са истински

10 млн. лв. ще бъдат отпуснати в подкрепа на животновъдите

Ще проверяват дали млечните продукти са истински

Говорихме и обявихме плановете за проверки, които ще продължат да се извършват, относно съдържанието на растителни мазнини в продукти, които не са обозначени като имитиращи. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, ден след като млекопреработватели заявиха, че 2/3 от сиренето и кашкавала на пазара не са истински.

Танева посочи, че в подкрепа на животновъдите веднага ще бъдат преведени близо 10 млн. лв. от националния бюджет. Тя поясни, че те ще бъдат разпределени както миналата година за мляко, говеда, биволи, овце, кози, така.

Ще се въведат промени в Наредбата за етикетирането. "Всички млечни продукти, а и въобще хранителни продукти, произведени с български суровини, ще бъдат брандирани с логото на България, със знамето, в магазинната мрежа", заяви министър Танева.

Тя добави, че на провелия се Консултативния съвет по животновъдство не е обсъждан въпросът дали животновъдите ще протестират срещу ниските изкупни цени на млякото. Танева посочи, че излизането от кризата в сектор "Животновъдство" може да стане само и единствено, ако ЕС започне да излиза от кризата.

По думите й няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността, предаде 24 часа. Тя посочи, че в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители.

Коментари: 0