Швейцария ще има почти пълно 5G покритие още през 2019 г.

Това обещава най-големият телеком в страната Swisscom

Швейцария ще има почти пълно 5G покритие още през 2019 г.

Снимка: БТА

1500 ~ 1 мин. четене
Най-голямата швейцарска телекомуникационна компания Swisscom заяви в сряда, че разширява мрежата и от пето поколение (5G) и очаква да покрие територията на почти цялата страна още в рамките на 2019 г. Мрежите са изградени в партньорство с шведската телекомуникационна компания Ericsson, а първите устройства, поддържащи ги, ще са азиатски.

„Веднага след като получим концесия за новите мобилни честоти, ще активираме нашите мрежи“, каза в сряда директорът на Swisscom Урс Шепи, цитиран от швейцарската информационна агенция Keystone-SDA. Според информацията Swisscom планира да има 90% 5G покритие в Швейцария през 2019 г. 

5G телефони в мрежата на Swisscom ще се предлагат от месец май – първо Oppo и LG, следвани от Samsung (от юли) и Huawei (през трето тримесечие). 

За домашни устройства 5G услуги все още няма бъдат наилчни, тъй като липсват крайни устройства, които да поддържат мрежите от ново поколение., посочват от швейцарския телеком. 

Миналата седмица конкурентът на Swisscom – Sunrise, стартира 5G услуга в 150 швейцарски общини.

Общественото мнение за новото поколение мрежи е разнородно. Според някои 5G е необходимо за икономическото развитие, докато други се страхуват от повишаването на лъчението от антените. 

Безжичната технология на ново поколение обещава много по-бързи скорости на данни за мобилни комуникации от предишните поколения – 100 пъти по-бързи от сегашната 4G технология например. 

Коментари: 0