Швейцарска компания разследва КТБ

С разследващото дружество се свързали вложители, живеещи в чужбина

Швейцарска компания разследва КТБ
168 ~ 1 мин. четене
Предварително проучване  на казуса с Корпоративна търговска банка  прави Швейцарската разследваща компания CCI, но засега няма сключен договор за разследване. От компанията  уточняват, че за да започнат работа, трябва да имат  договор с организация, представляваща вложителите в банката, съобщи БНР. 

Съобщението идва ден, след като лидерът на „Другата България“ Божидар Томалевски обяви, че до десет дни ще бъде сключен договор за разплитане на случая. 

В началото на ноември българският представител на компанията CCI адвокат Александър Пелев обясни, че предварителното проучване на даден казус не означава задължително наемане на работа. Ако се заеме с казуса на КТБ, това ще бъде първият случай за България. 

С компанията са се свързали българи, живеещи в чужбина, с влогове в банката, чийто лиценз бе отнет миналата седмица. От швейцарската компания допълват, че към момента следят внимателно развитието на случая с КТБ и предстоящите действия на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките за избор на международна разследваща компания. 

На базата на досега  събраната информация по предварителното проучване на казуса, от компанията изразяват увереност, че могат  да разследват успешно операциите, довели до отнемането на лиценза на банката. Ако бъдат наети, швейцарските специалисти са категорични, че могат да проследят движението на парите на вложителите във и извън България, включително и ако са прехвърлени на трети лица в офшорни зони или на фиктивни финансови институции.

Лицензът на Корпоративна търговска банка беше отнет миналата седмица. Вложителите с гарантирани депозити ще могат да получат парите си от 4 декември.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg