Швейцарската фондова борса ще търгува с криптовалути

Платформата ще стартира догодина

Швейцарската фондова борса ще търгува с криптовалути
1160 ~ 2 мин. четене
SIX, компанията, която притежава и управлява швейцарската фондова борса, обяви в петък плановете си за стартиране на напълно регулиран обмен на крипто валути. Този ход подсказва постоянен институционален интерес към пазара на дигитални активи, въпреки спадащите цени, коментира Бизнесинсайдър.

Новата платформа SIX Digital Exchange ще бъде под надзора на швейцарската национална банка и швейцарския регулатор FINMA, съобщиха от компанията. 

Швейцария е една от най-приятелски настроените към криптовалути юрисдикции в Европа, като регулаторите предлагат ясни насоки за това как очакват криптокомпаниите да оперират.

Решението на SIX да започне търговия с криптоктиви идва въпреки спада в цените на този вид валути намаляващите обеми в търговията им от началото на годината. Bitcoin, най-големият криптоактив по пазарна стойност, се срина от около 20 000 долара за токен в началото на годината до малко над $6 600 в четвъртък.

"Това е началото на нова ера за капиталовите пазари", каза в изявление главният изпълнителен директор на SIX Йос Дийселхоф. "За нас е много ясно, че голяма част от това, което се случва в цифровото пространство, е дългосрочно, и ще определи бъдещето на нашата индустрия".

Инвеститорите и предприемачите в критовалути заявяват, че институционалните инвеститори подготвят инфраструктурата, необходима за навлизане на криптопазара, макар и да не го обявяват официално.

Новата платформа на SIX, която ще бъде пусната през първата половина на следващата година, ще предложи услуга за търговия, сетълмент и попечителски услуги за дигитални активи, като bitcoin и различни токени, които ще се предложат на ICO (първично публично предлагане на криптоактиви).

По-рано тази седмица американският оператор на търговия с криптовалути Bittrex обяви джойнтвенчър с Invest.com за изграждането на нова платформа за търговия с криптоактиви в ЕС. Говорителя на Invest.com Итай Авнеси каза в изявление: "Нашата цел е да станем най-реномираната платформа в ЕС и по-късно в много страни по света".
Подкрепи Economic.bg