Siemens и Valeo с общ завод за електромобили

Двете компании съчетават експертизата си в компонентите и системите за електрическите коли

Siemens и Valeo с общ завод за електромобили

Германският технологичен гигант Siemens и базираният във Франция производител на авточасти и автосистеми Valeo ще създадат съвместно предприятие за високоволтови двигатели за електрически автомобили.

Съвместното предприятие ще е отговорно за развитието, продажбите и производството на високоволтови електрически мотори и силови електроники над 60V, необходими за електрическите коли и лекотоварни автомобили. 

Фабриката ще произвежда разширена гама от продукти – хибридно задвижвани модули и решения, включващи електрически мотори, системи за удължаване на пробега, DC/DC конвертори, инвертори и зарядни устройства, както и напълно електрифицирани двигатели.

Двете компании целят да се наложат като световен лидер в производството на иновативни и достъпни високоволтови компоненти, както и системи за цялата гама от електрически автомобили.

Съвместното предприятие ще създаде основа за устойчив ръст и рентабилност. Siemens и Valeo ще притежават дял от по 50% и ще упражняват съвместен контрол. То ще осигурява достъп до ключови пазари за автомобилната електрификация като Европа и Китай.

„Изключително сме щастливи от възможността да обединим нашите силни страни с тези на Siemens в областта на електрическите двигатели“, коментира Жак Ашенброих, председател и главен изпълнителен директор на Valeo.

„С експертизата на Siemens, който е лидер в електрониката и електрическите мотори, Valeo ще продължи да бъде технологичен лидер, предлагайки пълна гама от технологии – от микрохибриди до напълно електрифицирани  решения. Това съвместно предприятие демонстрира способността на европейските компании да установяват индустриални сътрудничества с цел предлагане на иновативни технологии на световния пазар“, добави той.

„Съвместното предприятие Valeo – Siemens е още един пример за създаването на компания, изцяло базирана в Европа. Съчетавайки изключителния опит на Siemens в сферата на електрическите двигатели и инвертори и този на Valeo в автомобилния бизнес, двете компании имат солидна основа на бързоразвиващия се пазар за електрическа мобилност“, споделя Клаус Хелмрих, член на борда на директорите на Siemens AG.

Valeo ще допринесе за развитието на съвместното предприятие със своя бизнес за високоволтова електроника (част от Powertrain Systems Business Group), включващ 200 служители, 90 от които във Франция. Siemens ще участва със своя E-Car Powertrain Systems Business, включващ около 500 души.

Структурата на компанията ще е съобразена с изискванията на световния пазар и международната конкурентна среда. Централата й ще е базирана в Ерланген, Германия, с локации и във Франция, Норвегия, Полша, Унгария и Китай.

Коментари: 0