Силният долар отслаби цената на златото

Заради бързото разпространение на „Делта“ варианта на COVID-19 европейските пазари се оцветиха в червено

Силният долар отслаби цената на златото

Снимка: Pixabay

480 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари приключиха последният ден от миналата седмицата „със слабост“. Брутният вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие се ускори с 6.5% на годишна база, значително по-малко от прогнозните 8.4%. Това засили опасенията от забавяне на икономическия растеж създадени от новия вариант на COVID-19 - Delta. Технологичният NASDAQ изгуби 0.71% и приключи на 14 672, а S&P 500 се понижи с 0.54% до 4 395 пункта. Индустриалният Dow Jones загуби 0.42% и завърши на ниво от 34 935.

Бързото разпространение на новия вариант на COVID-19 и регулаторните мерки в Китай отведоха Европейските пазари на червена територия. Немският DAX записа спад от 0.61% до 15 544, а FTSE 100 изгуби 0.65% и приключи деня на 7 032 пункта.

Търсенето на петрол расте по-бързо от предлагането, което спомогна за повишаване цените на черното злато. WTI се повиши с 0.50% до 73.77 USD, а Brent записа ръст от 0.47% до 75.19 USD за барел.

Цените на златото отслабнаха в петък, тъй като по-стабилният долар съкрати краткото рали на благородния метал. Възходът бе продиктуван от уверението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, че покачването на лихвения процент не е на дневен ред засега. Жълтите кюлчета записаха загуба от 0.78% за деня, приключвайки на 1 814 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Икономически данни

Седмицата започва наситена с икономически данни. В понеделник Германия и Швейцария ще обявят продажбите на дребно. Швейцария ще представи и индекса на производствените цени като прогнозите са за по-лоши данни от предходните. Данни за индекса на активността на производствения сектор от Швейцария, Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ също ще разберем днес. Късният следобед САЩ ще представят месечните разходи за ново строителство, които се очаква да бъдат по-добри от предходния период.

Инструмент на фокус

Cisco – Седмична

Акциите на компанията се движат във възходящ тренд от края на миналата година. Образувана е техническата фигура клин, а цената се движи над 50-периодна експоненциална пълзяща средна. Пробив и задържане под долната граница на клина е възможно да доведе до низходящо движение. Бавният стохастик се намира близо до прекупени стойности, като има образувана дивергенция между цената и стойностите на индикатора. Това е сигнал за потенциално низходящо движение.

CHF/JPY – Дневна

Валутната двойка консолидира от средата на юни, през последните няколко сесии цената се установи над 20-периодната експоненциална пълзяща средна. Курсът се намира над психологическо ниво 120, задържане над него е възможно да доведе до възходящо движение. Пробив и задържане под 20 ЕМА може да доведе до низходящо движение.

Coffee – Месечна

Фючърсната цена на кафето достигна петнадесетгодишни върхове и се търгува над 50-периодната експоненциална пълзяща. Задържане над линията на 50 ЕМА може да доведе до продължение на възходящия тренд започнал средата на миналата година. Бавният стохастик се намира в прекупени стойности, което е сигнал за потенциално низходящо движение.

FRA 40 – Дневна

Френският индекс отново се установи над 20-периодната експоненциална пълзяща средна, която играе роля на подкрепа. Цената се търгува под исторически върхове. Задържане над подкрепата е възможно да доведе до продължение на възходящото движение. Пробив и задържане под 20 ЕМА е възможно да доведе до низходящо движение. Бавният Стохастик се намира в прекупени стойности, което е потенциален сигнал за последващо низходящо движение.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg