Zoom ще плати $85 млн. заради „отвличането“ на чатове

Приложението стана широко използвано по време на пандемията, но хакери намериха как да проникват в частни срещи

Zoom ще плати $85 млн. заради „отвличането“ на чатове

Снимка: Unsplash

480 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Zoom Video Communications се съгласи да плати 85 милиона долара в предварително съдебно споразумение, заведено в събота следобед. То идва в отговор на иск относно споделянето на лични данни на потребители с Facebook, Google и LinkedIn, както и със случаите на „зуумбомбинг“ (включването в разговори на потребители, които нямат покана). 

ФБР издаде предупреждение относно „зуумбомбинга“ още през март 2020 г. Тогава хората по света внезапно бяха принудени да преминат към дистанционна форма на работа и учене, а Zoom се оказа една от най-използваните платформи за конферентни чатове. Несъвършенство в технологията обаче позволи на натрапници да влизат в срещи и виртуални класни стаи, нарушавайки добрия тон с нецензурни думи и споделяне на порнографско съдържание. Така се стигна до призива на ФБР към жертвите на „отвличане на телеконференции“ да съобщават за всеки инцидент. 

Според споразумението компанията се е съгласила на редица „големи промени“ в практиките си, които да подобрят сигурността на срещите и да гарантират поверителността на личните данни.

Подкрепи Economic.bg