Китай се чуди как да свие производството на стомана

Търсенето обаче не дава кой знае какви признаци за чувствително охлаждане

Китай се чуди как да свие производството на стомана

Снимка: Unsplash

840 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китай иска да намали производството на стомана тази година, но това може да се окаже трудно. Секторът е един от най-големите замърсители в Китай, произвеждащ между 10 и 20% от въглеродните емисии в страната. Затова и Пекин се е фокусирала върху индустрията като част от опита си да намали вредните изпарения. Целта на страната е да достигне неутралитет до 2060 г.

Според бележка на Wood Mackenzie през първата половина на 2021 г. китайските добивни предприятия са произвели почти 12% повече сурова стомана в сравнение със същия период на 2020 г. През май страната регистрира месечен рекорд от 99.45 млн. тона, макар че през юни количеството спадна до 93.88 млн. тона.

Производството вероятно ще бъде по-ниско през втората половина на годината, но привеждането му под нивата от 2020 г. може да се окаже предизвикателство, казват анализаторите. Според Пол Бартоломей от S&P Global Platts това би означавало да се натисне спирачка на процеса.

Смятаме, че производството на стомана ще се увеличи с около 8-9% тази година“, каза още той пред CNBC.

За Китай ще бъде „практически невъзможно“ да произвежда по-малко стомана тази година в сравнение с миналата, заяви Роан Кендъл, ръководител на изследването на желязна руда в Wood Mackenzie.

За властите е много трудно да контролират производството, като се има предвид броят на частните и държавните фабрики в Китай, каза Жуан Бин Джун, бивш мениджър на група за развитие на бизнеса във Fortescue Metals. В страната има много силно търсене на стомана и е малко вероятно добивът да намалее през следващите месеци, ако рентабилността на производството на стомана е толкова добра, колкото през първата половина на годината, обяснява той.

Бартоломей от S&P Global Platts заяви, че опитът да се ограничи производството на стомана ще повиши цените, а играчите, които не са засегнати от правителствените ограничения, ще бъдат насърчавани да произвеждат повече.

Прогноза за търсенето

Най-добрият начин да се свие производството е свързан с намаляването на търсенето, но политики в тази посока могат да отслабят икономиката, посочва Бартоломей. Според Кендъл опцията пред властите, която би помогнала за охлаждане на търсенето и цените, е да наложат мерки срещу сектора на имотите или строителството, които използват много стомана.

Високите цени и високото производство наистина са само симптом на голямото търсене на стомана“, каза той.

Други наблюдатели на пазара прогнозират, че търсенето ще спадне, но се съмняват, че понижението ще бъде достатъчно, за да може производството да бъде ограничено до нивата от 2020 г. или под тях.

Заедно с потенциалното свиване при строителството, сега се наблюдава забавяне на търсенето на потребителски стоки, съдържащи стомана от Китай, след като то достигна високи нива през последните 12 месеца.

Определено ще видим по-ниско търсене на стомана в Китай в резултат на това“, каза той.

Като цяло обаче експертите са скептични, че търсенето ще спадне достатъчно.

Подкрепи Economic.bg