Словакия дава до €100 000 в лотария за ваксинирани срещу COVID

Страната търси начин как да стимулира имунизационния процес

Словакия дава до €100 000 в лотария за ваксинирани срещу COVID

Снимка: Pixabay

948 ~ 1 мин. четене

Словакия стартира парична лотария за ваксинираните граждани срещу коронавирус, съобщи радио RTVS. Тя ще се провежда всяка седмица до края на октомври, като целта е да привлече хората да се имунизират. Наградният фонд на всяко теглене е 2 милиона евро. Максималната печалба е 100 000 евро, а минималната е 1000 евро. Тези, които са получили сертификати за ваксинация, могат да се регистрират за участие на специалния уебсайт на Министерството на финансите.

На 2 юли парламентът на Словакия одобри предложението на вицепремиера и министър на финансите на страната Игор Матович за финансово мотивиране на жителите на републиката да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. В допълнение към лотарията, властите изплащат награди на гражданите, които могат да убедят другите в необходимостта от имунизация. За всеки изпратен във ваксинационни центрове на възраст под 50 години те ще могат да получат 30 евро, за тези от 50 до 60 години – 60 евро, а за тези над 60 години – 90 евро.

Наградите за участие във ваксинацията се изплащат на тези, които са били имунизирани между 1 юли и края на октомври на текущата година. Възможно е тази практика, както и паричната лотария за ваксинирани, да бъде продължена. По отношение на броя на хората, ваксинирани срещу коронавирус, спрямо броя на жителите, Словакия е аутсайдер в Европейския съюз.

Подкрепи Economic.bg