Неочакван ръст на продажбите на дребно в Германия

Германската икономика се върна към растеж през второто тримесечие, но възстановяването й е по-слабо от очакваното заради затруднения при доставките

Неочакван ръст на продажбите на дребно в Германия

Снимка: Pixabay

272 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Продажбите на дребно в Германия нараснаха през юни двойно повече от очакваното, следвайки разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Това показват данните на Федералната статистическа служба Destatis, които са в подкрепа на възстановяването на водещата европейска икономика, предава Reuters.

Скокът през юни е 4.2% спрямо май, когато продажбите нараснаха с 4.6%. Очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-слабо повишение – с около 2%.

Спрямо юни 2020 г. продажбите на дребно са се повишили с 6.2% след спад с 1.8% през май тази година и осреднена прогноза за понижение с 2.2 на сто.

В сравнение с февруари 2020 г. – точно месец преди началото на коронавирусната пандемия, продажбите на дребно в Германия се повишиха през юни 2021 г. с 9.1%.

Данните показват, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са нараснали през юни с 1.4%, докато нехранителните стоки са скочили с 9%.

Германската икономика се върна към растежа през второто тримесечие, но възстановяването ѝ е по-слабо от очакваното на фона на затрудненията във веригите на доставки, които затруднения вредят на важния индустриален сектор, показват данните на Destatis.

Свързаните с веригите на доставки притеснения и нарастващите в последно време коронавирусни инфекции поради по-заразния вариант Delta обаче влошиха икономическите перспективи. Независимо от това Централната банка на Германия очаква ръст на БВП на страната от 3.7% за тази година и от 5.2% през следващата година.

Проучване от миналата седмица пък показа, че потребителските нагласи за август бележат стабилизация, тъй като немските купувачи изглеждат по-готови да харчат, но в същото време са по-малко оптимистично настроени относно икономическите перспективи с оглед на притесненията около нарастващия брой случаи на COVID-19.

Подкрепи Economic.bg