Сирийската армия влезе в окупираната Рака за пръв път от 2014 г.

Тя направи пробив срещу „Ислямска държава“

Сирийската армия влезе в окупираната Рака за пръв път от 2014 г.

Сирийската армия направи пробив срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в провинция Рака за първи път от 2014 г. насам,  предаде AFP.

Тя стигна до най-големия язовир в страната „Табка“ при река Ефрат. Намира се на 40 км от град Рака и е цел и на сепаратистките кюрдски сили, подкрепяни от САЩ, които напредват от север през последния месец. 

„Войските, подкрепяни от руските военновъздушни сили, и милицията, обучена от Русия, са влезли е провинция Рака в събота сутринта за първи път от август 2014 г.“, съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека. 

Рака е самопровъзгласена столица на „Ислямска държава“ и бе завзета през 213 г. от ислямистите. След като премина под управлението на терористите, от сирийските правителствени войски се опитаха да освободят района, включително и с помощта на авиацията, но действията им бяха безуспешни.

През 2014 година "Ислямска държава" напълно сломи нейното съпротивление, в резултат на което сирийската армия загуби контрола над цялата провинция.

Коментари: 0