Сириза иска общинските банки да преведат пaрите си в централната

Атина има да връща на Фонда 770 млн. евро на 12 май, а преговорите с основните кредитори не вървят по план

Сириза иска общинските банки да преведат пaрите си в централната
192 ~ 1 мин. четене

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, изправен пред все по-свиващите се опции, нареди вчера на местните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка, съобщи Bloomberg.

В момента страната има спешна нужда от средства за заплати, пенсии и плащания към Международния валутен фонд. Атина има да връща на Фонда 770 млн. евро на 12 май, а преговорите с основните кредитори не вървят по план.

В резултат на трансферите от местните власти средствата на правителството ще се увеличат с 2 млрд. евро, сочат изчисленията. Искането е мотивирано от правителството с „екстремна спешност и непредвидени нужди”.

Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира Bloomberg. 

Експерти допълват, че този ход доказва тежката ликвидна ситуация за гръцката финансова система. „Следващата стъпка вероятно ще бъде да принуди всички публични агенции, включително и държавните компании, да направят същото”, обяснява анализаторът Джанлука Дзилио от Sunrise Brokers.

Мярката ще бъде обсъдена във вторник от Общинския съвет на Атина и съюза на общините в Гърция. Георгиос Папаниколау, кмет на атинското предприятие Глифада, коментира, че местните власти имат „отговорност да служат на гражданите и да подобрят техните стандарти на живот”. Глифада има резерви от около 16 млн. евро, допълни още Папаниколау пред местни медии.

На 24 април в Рига ще има среща на финансовите министри от еврозоната, на която основната тема ще бъде ситуацията в Гърция.

Подкрепи Economic.bg