Скритото богатство на Amazon: Родителите на Джеф Безос също са милиардери

Братът и сестрата на основателя на компанията също имат акции за милиони

Скритото богатство на Amazon: Родителите на Джеф Безос също са милиардери

От ляво на дясно: Стив Пуур, Кристина Пуур, Майк Безос, Джаки Безос, Джеф Безос и съпругата му Макензи Безос

Снимка: Fred Hutch/Робърт Хууд

През 1995 г. Джаки и Майк (Мител) Безос влагат 245 573 долара в уеб сайта за електронна търговия на техния син Джеф Безос, според проспект, публикуван две години по-късно. Към днешна дата, този дял би бил равен на близо 30 млрд. долара, изчислява Блумбърг.

Това ги прави по-богати от съоснователя на Microsoft Corp. Пол Алън, 30-ят най-богат човек в света, според индекса Bloomberg Billionaires.

От 1999 г. насам обаче авоарите на родителите на Безос не са оповестявани публично и затова не е съвсем ясно колко точно са те.

И макар че не е ясно колко всъщност притежават, те продължават да даряват от фондовете си от Amazon за благотворителната им фондация, което предполага, че майката и вторият баща на Джеф Безос все още контролират значителен дял от втората най-скъпа компания в света.

Двамата са дарили 595 027 акции на семейната фондация "Безос" от 2001 г. до 2016 г., съгласно подадените документи в GuideStar, която събира данни за организациите с нестопанска цел. 

25-те хиляди акции, които двамата са дарили през 2016 г., бяха на стойност около 20 млн. долара по това време. Фондацията се фокусира върху образованието на младите хора.

Ако не са продали или дарили и други акции, двойката все още притежава около 16,6 милиона акции, или 3,4 процента от фирмата, което ги прави вторият по големина индивидуален акционер след техния син.

Акции в компанията притежават и брата и сестрата на Джеф Безос - Марк и Кристина (Кристина е омъжена за Стив Пуур и вече носи неговата фамилия). Всеки от тях е купил по 30 000 акции на Amazon за $10 000 през 1996 г. Ако двамата не са продали тези акции, техните дялове днес биха били на стойност около 640 млн. долара (на всеки един от двамата).
Коментари: 0