София е на трето място по приходи от нощувки през 2016 г.

С близо 18% е скочил ръстът на туристи в София

София е на трето място по приходи от нощувки през 2016 г.

Снимка: Красимир Свраков / Economic.bg

130 млн. лв. са отчетените приходи от нощувки в София за цялата 2016 г. Това нарежда столицата на трето място в страната след област Бургас с приход 444 млн. лв. и област Варна с годишен приход в размер на 282 млн. лв. 

За първите четири месеца на 2017 г. туристите в София са с е увеличили с 17.87%, посочва в писмен отговор на депутатския въпрос ресорният министър Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС. От информацията става ясно, че като цяло приходите са се увеличили с 25%. 

10 954 лв. е средният годишен доход, който едно легло в София е донесло на собствениците на хотели. За сравнение средният за страната приход в размер на 3 744 лв. Средният приход от една нощувка в столицата е 73 лв. при 49 лв. средно за страната. През 2016 г. легловата база е била заета на 41 на сто от своя капацитет. 

Значително поскъпване на хотелските цени в София се очаква през идната година. Това е свързано с предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г., когато особено в хотелите от висок клас ще бъдат настаняване чуждестранни делегации. 

София ще домакинства Среща на министрите на туризма на страните-членки на ЕС още на 13 февруари. Тогава се очаква да бъдат обсъдени и актуални въпроси в сектора. 

Също така градът е включен в две културно-исторически дестинации, които представят туристическия потенциал на България. Това са “Софийска света гора” и “Българска архитектура и занаятчийство”.
Коментари: 0