„Софиямед“ и „Токуда“ възобновяват работата си

Общият брой на заразените с Covid-19 у нас вече е 185

„Софиямед“ и „Токуда“ възобновяват работата си

Снимка: Софиямед

2855 ~ 1 мин. четене

От днес първи блок на двете столични болнични заведения УМБАЛ „Софиямед“ и МБАЛ „Токуда“ вече не са под карантина с изключение на техните клиники, обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски. Интензивното отделение на белодробната болница „Св. София“ е под карантина заради персонал с позитивни резултати за коронавирус.

По време на редовния си брифинг във ВМА Мутафчийски допълни, че общият брой на заболелите вече е 185, като от днес сутринта до 17:00 ч. положителни проби са дали още 15 души. Единадесет от тях са в София.

"Катерим се бавно заради вече взетите мерки. Пикът на вируса вероятно ще е до 2-3 седмици, когато трябва да бъде отменено извънредното положение", заяви още Мутафчийски. По думите му не са правени изчисления колко души ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата. В момента в болнични заведения са 30 души.

Колкото до мерките против разпространението на вируса, Мутафчийски заяви, че винаги може да се наложат и по-строги мерки. Последната такава бе въведена в петък, когато бе забранено излизането по паркове и се създаде прозорец от 8.30 ч. до 10.30 ч., в който възрастните хора над 60 години да пазаруват. Освен това бе забранено без основателна причина да се пътува извън областния град.

Коментари: 0