Как автомобилните гиганти се включиха в битката срещу коронавируса

Volkswagen започна производствo на защитни маски в Китай

Как автомобилните гиганти се включиха в битката срещу коронавируса

Снимка: БТА

2150 ~ 2 мин. четене

Германското правителство поиска от местните автомобилни производители да обмислят старт на производство на медицинско оборудване като маски или респиратори, за да помогнат в борбата с бързо разпространяващия се коронавирус.

Искането представлява част от по-широките усилия на властите да използват ресурсите за инженерите в борбата с критичното медицинско оборудване. Това твърдят хора, запознати с въпроса, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като разговорите не са публични, предава Bloomberg.

„Това е решение на самите компании. Те трябва сами да вземат решението", заяви говорител на министерството на икономиката на страната.

Политическите лидери в САЩ и Европа засилиха разговорите за ангажиране на частни компании от различни индустрии в битката срещу вируса. Говорителят на Volkswagen AG каза в изявление по имейл, че компанията води преговори с властите и е създала международна работна група за проучване на възможностите. Докато медицинското оборудване е ново начинание за компанията, то може да започне производството веднага щом получи необходимата информация, се казва в съобщението. Компанията има повече от 125 индустриални 3-D принтера, които досега се използват главно за изграждане на компоненти за прототипи на превозни средства, добави говорителят.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Диес заяви, че в събота производителят започна да изгражда производствo за защитни маски в Китай и подкрепя германските власти с устройства за измерване на температура, маски, дезинфектанти и диагностично оборудване.

Daimler AG получи заявки от властите и в момента проучва опции, заяви говорител на компанията по телефона в неделя. VW и Daimler също се споразумяха да дарят над 300 000 защитни маски от съществуващите си ресурси на здравните организации.

Вирусната криза осакатява икономиките по целия свят. Германската икономика ще се свие с 5% тази година поради въздействието на пандемията, съобщи в неделя вестник Bild am Sonntag, позовавайки се на изчисления, направени от правителството.

През изминалата седмица компании, които не са свързани с индустрията за медицински изделия, предлагат да трансформират фабриките си, за да подпомогнат производството за медицинско оборудване. Ferrari NV и Fiat Chrysler Automobiles NV водят преговори с най-големия италиански производител на респиратори, за да спомогнат за увеличаване на продукцията, докато в САЩ General Motors Co. заяви, че може да използва малко излишно фабрично пространство за изграждане на болнични респиратори.

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на милиардера на Tesla Inc., който първоначално омаловажи рисковете, причинени от вируса, обяви в Twitter в събота, че е разговарял с Medtronic Plc също за създаване на респиратори. Той заяви, че има желание да поеме този ангажимент още през седмицата.

Коментари: 0