Сондирането за петрол и газ в Черно море започва до 10 месеца

„Тотал“ са готови да стартират в блок \"Хан Аспарух\"

Сондирането за петрол и газ в Черно море започва до 10 месеца
3917 ~ 2 мин. четене

Френският петролен и газов гигант оглавява консорциума, който трябва да проучи блок 21 "Хан Аспарух" за наличието на въглеводороди.

„Ако открием петрол и газ в българския шелф на Черно море и преминем към фаза добив, тогава ще има работни места за българските кадри“. Това заяви пред БГНЕС Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

"Компанията "Тотал" е в България за така наречените гранични проучвания. Това означава, че има по-малък шанс да се намерят въглеводороди, отколкото да не се намерят", заяви г-н Фожрас и добави, че проучвателните дейности са доста рисков бизнес, по тази причина се правят проучвания по цял свят, за да се намалят тези рискове.

Граничното проучване означава, че за пръв път ще се сондира дълбоководието на България, но от "Тотал" са оптимисти и се надяват да открият достатъчно въглеводороди – било то нефт или газ.

"Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди ние да вземем решение, за да започнем търговски добив. Когато ние вземаме решение за развитие на такива ресурси и се надявам това да се случи в България, тогава нашата цел ще бъде да наемем най-много местни специалисти", обясни управителят на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България", предаде БГНЕС.

В момента компанията се подготвя за сондажната кампания, като провежда търгове за сондажния кораб и за логистичната база, предстоят и други търгове през следващите седмици.

"Надяваме се да започнем сондирането през февруари следващата година", каза Кзавие Фожрас и уточни, че "сондажният прозорец е много голям. Не можем точно да кажем на коя дата ще пристигне сондажният кораб, но сме казали, че искаме той да пристигне от февруари до май".

Очаква се сондирането да започне от февруари следващата година, но по думите на Фожрас „сондажният прозорец е много голям“ и не може да се каже в точност на коя дата ще пристигне сондажният кораб.

На въпрос дали блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море представляват интерес за "Тотал", Фожрас отговори, че първо ще видят какви са условията, но със сигурност ще разгледат данните най-вече заради това, което вече компанията прави в "Хан Аспарух". Той също така уточни, че решенията ще бъдат взети на ниво главен офис и всичко ще бъде сравнено с интересите, които французите имат на други места по света.

Френската компания "Тотал" е на четвърто място в света по добив на въглеводороди. През 2013 г. оборотът й възлиза на 171,65 милиарда евро, а чистата печалба – 8,44 милиарда евро.

Подкрепи Economic.bg