SpaceX тества ракетата, която ще изстреля българския сателит

BulgariaSat-1 ще се отправи в космоса с ракета Falcon 9 на 19 юни от площадката в Кейп Канаверал, известна с мисиите Аполо

SpaceX тества ракетата, която ще изстреля българския сателит
SpaceX проведе днес тест за статично запалване на двигателите на Falcon 9 – ракетата, която ще изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 в космоса.

Изстрелването е планирано за 19 юни, 2.10 ч. EDT (21.10 българско време). Falcon 9 ще изстреля българския сателит в Кейп Канаверал от историческата ракетна площадка 39A, известна с мисиите Аполо.

След извеждането в космоса, SpaceX  отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на вече летялата ракета върху автономния кораб-дрон „Of Course I Still Love You“ („Разбира се, че още те обичам“) в Атлантическия океан. BulgariaSat-1 ще използва доказалия се вече първи модул на Falcon 9, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на SpaceX.

BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.
Коментари: 0