Спасете средната класа

Работодателите да се грижат за служителите си така, както го правят за акционерите, призова вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън

Спасете средната класа
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Проспериращата средна класа е основната причина за политическата и икономическа стабилност. Наблюдавам промяна в корпоративната култура. През последните 4 дестилетия виждаме как заплатите не вървят в крак с производителността на труда.”

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън по време на икономическия форум в Давос, съобщиха американските медии.  

На конференцията, която събира най-влиятелните и богати хора в света, се обсъжда настъпването на „Четвърта индустриална революция”, разглеждана като цифрова и техническа трансформация на света и работната сила.   

Подобни революции постоянно разселват работниците, заяви вицепрезидентът.

„Тук съм, за да заявя решително: Наша отговорност е, както и на тези преди нас, да адаптираме тези промени в полза на обществото. Да се уверим, че печелившите от цифровата революция са много повече от губещите”, категоричен бе Байдън.

Според него трябва да се инвестира в служителите и образованието, за да се запази конкурентоспособността на средната класа на фона на технологичната революция, която разрушава професии и цели отрасли.

Байдън призова най-влиятелните политически и корпоративни лидери в света да се ангажират с осигуряването на достъпно образование, обучения на работното място и защита на работещите. Той заяви, че корпорациите трябва да избягват вземането на краткосрочни решения, целящи да спечелят благоразположението на акционерите, а вместо това – да планират дългосрочна икономическа жизнеспособност.

„Моят призив към действие: Поемете задължение към работниците си така, както го правите към вашите акционери”, призова Байдън.

Когато хората чувстват, че усилието им да имат достоен и приличен живот е отхвърлено и елиминирано, неизбежната им реакция е безпокойство, неудовлетвореност и гняв, обясни той.

Правителствата трябва да инвестират повече в пътища, мостове, транспорт и друга инфраструктура и да създадат по-прогресивни данъци върху доходите, заяви Байдън.

„Никога досега не сме разполагали с толкова власт, за да направим положителни промени. Няма да бъде лесно, но не е невъзможно, а всички се борим да го реализираме”, изтъкна вицепрезидентът.

Заместникът на Барак Обама изрази подкрепата си за защитниците на човешките права, заявявайки, че бизнес лидерите имат по-голямо въздействие върху социалните проблеми в света, отколкото правителството на САЩ.

Подкрепи Economic.bg