Средата за инвестиции у нас е пагубна

В България всичко е затънало в схеми и противоречия с пазарни принципи, твърди председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Средата за инвестиции у нас е пагубна

Снимка: БГНЕС

228 ~ 2 мин. четене

В България се правят малко инвестиции и то основно в сектори, които нямат сериозно потребление на електроенергия или природен газ. Това заяви председателят на Конференцията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев в интервю за в. „Стандарт“.

Според Домусчиев, у нас няма среда за инвестиции, защото всичко е затънало в схеми и противоречия с пазарни принципи. В момента работодателските организации и синдикатите правят проверка, резултатите от която председателят на КРИБ се ангажира през септември да внесе при главния прокурор Сотир Цацаров и изразява надежда да има осъдени. Той допълва, че ще изпратят цялата информация, с която разполагат за подписването на договори от определени политици и министри с т. нар. американски централи и всички злоупотреби в ВЕИ-та.

Председателят на КРИБ е на мнение, че е работа на синдикатите да протестират, а на индустриалците да развиват бизнеса и да отварят работни места. „Протестираме, защото сме пред изчезване. В Европа такова нещо не е имало от френската буржоазна революция. Ние изказваме своето мнение в различните комисии в парламента, но когато в един момент българската икономика е пред ликвидация и толкова предприятия изчезват от картата и други продължават да намалят мощностите си, трябва да реагираме”, добави той.

„Бюджетът на държавата се пълни от икономиката. Ако няма икономика в една държава, няма да има нищо. Всяка една държава има политика и опазването на икономиката е въпрос на национална сигурност”, коментира Домусчиев.

От КРИБ очакват от управляващите няколко мерки след края на лятото – мораториум върху нови проекти за ВЕИ-та, премахване на последнтата промна в Закона за енергетиката, „с която се включиха нови бомби – производство на електроенергия от оборски тор“ и изготвяне на пътна карта за реформи в енергетиката.

„Искаме КЕВР да преразгледа решението си за добавката „Задължение към обществото“. И, разбира се, искаме оставката на Иван Иванов. Надявам се разумните депутати в парламента да ни подкрепят и да се тръгне към реформи. Иначе протестите ще продължат с все по-голяма сила и съм сигурен, че все повече хора ще се включат“, заявява Домусчиев.

Той добавя, че след двойното увеличение на таксата „Задължение към обществото“ от 1 август бизнесът ще плаща за ток средно с между 13,5 и 17,5% повече, като за потребителите ниско напрежение увеличението ще е 13,5%, а за високо напрежение - 17,5%. Такъв скок по думите му бизнесът не може да приеме и затова излиза отново на национален протест през септември.

Подкрепи Economic.bg