Стартира проучване на газови залежи край Враца

Търгът ще бъде обявен през новата година, съобщи Теменужка Петкова

Стартира проучване на газови залежи край Враца
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова очаква добри новини от местния добив на природен газ през идващата 2016 г. След обявяването на процедурата за блок "Китка" във Варненска област, предстои в Министерския съвет да се внесе за одобрение решение и процедурата за блок "Враца-запад" в област Враца, каза в интервю за БТА Петкова. 

По думите й страната ни залага много на местния добив като една от възможностите за диверсификация на източниците за доставка на природен газ. 

През януари 2016 г. предстои подписването на договор с "Шел" по повод успешно приключилата процедура за търсене и проучване в блок "Силистар", а през февруари 2016 г. - първият сондаж в блок "Хан Аспарух", откъдето се очакват добри новини. 

През 2016 г. реформите в сектора ще продължат и очаквам енергетиката да се превърне във финансово стабилен сектор от българската икономика, тъй като тя е изключително важен отрасъл от нея, каза министър Теменужка Петкова. Според нея започнатите през 2015 г. реформи вече дават положителни резултати, сред които е печалбата на НЕК към месец октомври и събраните 183 млн. лева в новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Сред предприетите промени през годината е и намаляването на щата в дружествата от БЕХ и на административните разходи в държавната енергетика - с близо 40 млн. лева. 

Българската независима енергийна борса ще заработи официално през втората половина на януари, посочи енергийният министър. В средата на следващия месец се очакват експертите от Световната банка, които да представят финален модел на либерализирания българския електроенергиен пазар, посочи тя. 

Във връзка с посещението на китайска делегация в АЕЦ "Козлодуй" наскоро, министър Теменужка Петкова каза, че идеята е китайската компания да бъде стратегически инвеститор по проекта за изграждане на Седми блок в централата. Съвместна работна група ще обсъжда възможностите 3-4 месеца, след което ще има повече яснота около инвестиционното намерение, отбеляза тя.
Коментари: 0