Стив Ханке с апокалиптичен сценарий за гръцките банки

От днес влиза в сила по-висока ДДС ставка в Гърция

Стив Ханке с апокалиптичен сценарий за гръцките банки

Снимка: БГНЕС

Апокалиптичен сценарий за гръцката банкова система прогнозира световноизвестният икономист Стив Ханке. Във включване в предаването "120 минути" от дома си в Балтимор бащата на Валутния борд в България заяви, че очаква масирана продажба на чуждестранни клонове на гръцки банки в следващите седмици.

„Какво се случва в Гърция. Имаме комунистическо правителство, което управлява страната. Те са напълно некомпетентни и нямат никаква идея какво правят. Те унищожават банковата си система. Има четири големи банки в Гърция, в които са съсредоточени повечето пари в страната.

Не ви говоря за Европейската централна банка, а за търговски банки, в които се въртят около 85% от парите в Гърция. Тези банки бяха разрушени от това ново правителство. Това ще доведе до много тежка депресия в страната, където нещата могат да се влошат още.

Това означава, че положението на българите, които работят там също може да стане по-лошо. Така че аз напълно разбирам притесненията на хората и на техните роднини. Те са изправени пред истински проблем”, коментира Ханке.

В същото време страната започва да прилага приетите реформи. Днес трябва да влязат в сила промените в ДДС в Гърция, договорени между Атина и кредиторите, съобщи Reuters. Това беше едно от условията за започване на официални преговори за трети спасителен пакет. Храните в гръцките супермаркетите ще поскъпнат, тъй като ДДС ставката скача от 13 на 23%.

С 23% ДДС ще бъдат обложени също и билетите за градския транспорт, таксиметровите тарифи, билетите за влаковете и самолетните билети за вътрешните дестинации.

По-специално с 8 на сто се очаква да поскъпнат захарните изделия, безалкохолните напитки, соковете, консервите, шоколадовите изделия, кафето, растителните масла, маргарините и маслата от животински произход, а също таксите за обучение, ремонтните услуги и други.

Бизнесът се безпокои, че увеличаването на ДДС ще отблъсне част от потребителите и ще намали продажбите в страната, където 1/4 от работоспособното население е без работа, а доходите са се свили през годините на икономии.

След триседмична ваканция днес гръцките банки трябва да отварят врати. Те бяха затворени на 29 юни с решение на правителството на премиера Алексис Ципрас когато бе въведен контрол върху движението на капитали.

Остава в сила обаче лимитът за теглене от 60 евро на ден. Правителствен указ поставя и нов седмичен лимит за теглене на средства от 420 евро.

Коментари: 0