Стойността на щатските акции продължи да расте

Златото се оттласна от близо 17-месечно дъно

Стойността на щатските акции продължи да расте
532 ~ 3 мин. четене
Стойността на щатските акции продължи да расте през последния търговски ден за седмицата. Индустриалният индекс Dow Jones се изкачи с повече от 136 пункта до 25462.58, воден от добрите печалбите на Apple и IBM. На фона растящите пазари и новите данни за пазара на труда в САЩ инвеститорите са в очакване как ще се развият търговските отношения между САЩ и Китай, предвид новите мита, които Китай смята да наложи към американски стоки. В петък Китай съобщи, че възнамерява да наложи данъчни ограничения за $60 млрд. върху стоки, свързани със земеделието, както и метали и химикали.

Компанията  IBM продължи да поскъпва, с повече от 3%, докато Apple добави към пазарната си капитализация, която се задържа над $1 млн. Широкият индекс S&P 500 напредна с 0.46% до 2840.35 пункта, начело със сектора на потребителските продукти, докато съставният индекс Nasdaq добави 0.1 процент  до 7812.01 пункта. Същевременно трите основни щатски индекса затвориха на седмична база с повишение, като  S&P 500 и Nasdaq напреднаха съответно с 0.8% и 1%. Dow Jones се изкачи с 0.4%, но това му е пета подред седмица с ръст, сочи дневният бюлетин на Елана Трейдинг

Европейските борси завършиха деня на зелена територия, с ръст на почти всички сектори, подкрепени от стабилните финансови отчети за тримесечието. Основният немски индекс DAX добави повече от половин процент към стойността си до 12615.76 пункта, докато лондонският FTSE 100 се разрасна с 1.10% до 7659.10 на сто. 

В петък цената на златото се оттласна от близо 17-месечно дъно,  след като слабите данни за пазара на труда и решението на Централната банка на Китай да повиши основния лихвен процент, отслабиха щатската валута. Златото се търгуваше за 1213.49 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с 0.65 на сто до $15.40. 

През изминалия ден цената на петрола претърпя спад, породен от несигурността около търсенето на суровината.  Сортът Брент остана почти без изменение при 73.34 долара за барел, докато щатския суров петрол се раздели с половин процент до $68.62 за барел.

Акцентите днес

Икономически данни

За деня се планува да се оповестят данни за фабричните поръчки на Германия, което е водещ индикатор за производството. Също така се очаква компаниите Newell Brands (NYSE:NWL) и Zillow (NASDAQ:ZG) да оповестят финансовите си отчети за второ тримесечие на годината.

Инструменти на фокус

Zillow Group Inc - Дневна

Компанията, която развива бизнес в недвижимите имоти показва сравнително колеблива търговия през периода от март до сега. Цената на акциите се намира под 50-периодната средна, но тенденцията се запазва за повишаване. Отскачане от  нивото на подкрепа, може да ни даде нова възходяща вълна, но за потвърждение трябва да има поскъпване над 50 периодната средна.  В противен случай, при спад под $55 се очаква засилване на продажбите с цел стойности под нивото 50.

EUR/USD – Дневна

През изминалата седмица еврото изгуби част от стойността си, което го изпрати близо до долната граница на зоната на консолидация. Пробив под нивото 1.1500 ще възстанови низходящия тренд, докато при отскачане от нивото на подкрепа и поскъпване над подвижната средна около 1.17 ще ни даде сигнал за обръщане на тренда и възможност за вход в дълга позиция с цел над 1.22.

XAU/USD - Дневна

Силният долар оказва натиск върху цената на златото, която формира стръмен низходящ канал, но очакваме движение да бъде спряно от психологическото ниво при 1200 долара за трой унция. Поскъпване над горната линия на канала е първи признак за засилване на купувачите, което бързо може да покачи цената до $1250. Сигнал за покупка ще имаме при пробив над 1260 и повишаване на индикатора RSI над 50%.

Dow Jones - Дневна

Щатският индекс продължава да се изкачва към по-високи стойности, с което формира възходящ канал и покрива част от резкия спад от февруари. За възстановяване на възходящия тренд може да се говори при пробив над 26500 пункта. Очакваме Dow Jones да пробва още един опит за покачване близо до 26000, но трябва да се отчете високите стойности на индикатора MACD, което говори за отслабване на движението.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg