Столична община прави нова улица до София Тех Парк заради суперкомпютъра

Надеждите са, че бъдещата високотехнологична изчислителна машина ще стимулира икономиката на страната

Столична община прави нова улица до София Тех Парк заради суперкомпютъра 5 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

Нов инфраструктурен проект започва Столична община, който включва изграждането на пътна връзка в района на София Тех Парк. Той има за цел да подпомогне инфраструктурата за суперкомпютъра.

Ще направим нова улица, която ще е успоредна на бул. „Цариградско шосе“. Тя ще се казва ул. „Северна“ и ще е дълга между 900 метра и 1 километър, като ще има две платна в двете посоки и ще се свърза с улица „Ген. Йордан Венедиков“, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех Парк.

Улицата ще разполага и с широк тротоар от 5 м и осветление, като ще свързва целия комплекс с бул. „Цариградско шосе“.

От думите на Фандъкова стана ясно, че изграждането на улицата ще струва 5 млн. лв. Те вече са поискани от и се очаква още утре да бъдат отпуснати, за да може да стартира работата.

Фандъкова не даде яснота кога следва да бъде завършен проектът. Столичният кмет допълни, че не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси в момента, а бюджетът на Содия за 2021 г. ще бъде представен в началото на следващата година. Тя посочи, че той ще е около 1.7 млрд. лв., но няма да се отличава много от тези през последните 2 години.

На инспекцията в София Тех Парк присъства и еврокомисарят Мария Габриел, която посочи, че суперкомпютърът ще даде конкретни ползи за хората в сфери като медицина, пътища и инфраструктура. Тя обвърза проекта и с възможност за нови работни места: „Суперкомпютърът означава и много нови работни места. Чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп.“

Изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за целия регион”, допълни финансовият министър Кирил Ананиев, според когото така ще се увеличи изчислителната мощ не само на България, но и на нейните съюзници.

Коментари: 0