Столична община ще търси шофьори за градския транспорт от провинцията

Ще се ремонтира едно от старите транспортни общежития в столицата

Столична община ще търси шофьори за градския транспорт от провинцията
Столична община ще търси да попълни бройката на липсващите шофьори за градския транспорт от провинцията. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод днешния протест на шофьорите пред Столична община с искане за по-добри условия на труд.

„Вече възложих да се възстанови и реконструира едно от старите, недействащи общежития на автотранспорта в „Дружба“, за да можем да поканим хора от цялата страна, които биха искали да дойдат да работят“, коментира Фандъкова и допълни, че в момента се изчислява колко точно ще струва ремонта на четириетажната сграда.

В протеста на шофьорите се включи и омбудсманът Мая Манолова. "Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат достойно възнаграждение, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд“, заяви Манолова. По думите й столичните шофьори в градския транспорт полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки.

„Само преди месец отделихме 10 млн. лв. в бюджета на Столична община за увеличение на заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт“, посочи Фандъкова на днешния Столичен общински съвет където бе внесена подписка, в която са се включили над 1200 шофьори. По нейни думи депутатите от БСП не са гласували за това увеличение на заплатите, но "изведнъж се сетиха, че липсват достатъчно шофьори и има проблеми".
Коментари: 0