Ски писта върху завод за боклук в Копенхаген

Дизайнерите имат за цел да провокират жителите да мислят по нов начин за управлението на градските ресурси

Ски писта върху завод за боклук в Копенхаген

Ефектен и иновативен - това е Amager Bakke/Copenhill, завод за управление на отпадъци в Копенхаген. Централа за производство на енергия от отпадъци функционира от март 2017 г. и тази пролет ще се сдобие с изкуствената ски писта, зоната за разходки и най-високата стена за катерене в света.

Проектът за ски пистата е на студио SLA Architects и редни дни бяха направени първите ѝ тестове. Тя оцветена в пет нюанса на зелено, движейки се от светло в центъра на склона до тъмно по ръбовете. Цветът не е избран случайно, освен че бялата повърхност бързо щеше да се замърси и трудно да се поддържа чиста, зеленото подчертава екологичната и устойчива идентичност на парка на покрива и инсинератора за отпадъци като цяло, казват дизайнерите.

Закачливият дизайн и големите димни пръстени, който ще изпуска коминът имат за цел да провокират жителите да мислят по нов начин за управлението на градските ресурси и изграждането на инсталации за отпадъци, които ще генерират енергия.

Това е една от стъпките към постигането на целта на Копенхаген да стане първият в света въглеродно неутрален град. И тук идва обяснението на димните пръстени. Те ще бъдат излъчвани и ще бъдат видими от почти цял Копенхаген всеки път, когато 250 кг въглероден диоксид бъдат изпуснати в атмосферата.

Коментари: 0