Стотици данъчни са на проверки в зимните курорти

Неиздаване на касова бележка води не само до глоба, но и до запечатване на обекта

Стотици данъчни са на проверки в зимните курорти

Снимка: Economic.bg/Архив

Стотици инспектори на Националната агенция по приходите (НАП) ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите в зимните курорти. Акцията е част от обичайната контролна кампания на ведомството. 

В рамките на акцията се следи движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите. 

С открито наблюдение, при което в продължение на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, ще се следят оборотите и те ще бъдат сравнявани с минали периоди. При значима разлика, приходната агенция може да започне ревизия. 

Инспекторите от „Фискален контрол“ ще използват  и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът  ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълват от приходната агенция.   

Зимната кампания на НАП е продължение на наложения подход, използван през лятото по Черноморието. „Главната задача на контролната кампания е спазването на данъчните правила и почтена конкуренция“, коментира Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“ в НАП. 

И през тази година неиздаването на касова бележка дори за малка сума освен глоба, води и до запечатване на обекта за срок до един месец. „Отчитаме значително намаление на нарушенията, което всъщност е основната ни цел“, казва още Шишков, който призова гражданите да изискват касова бележка. 

Коментари: 0